неділю, 29 січня 2017 р.

Новодністровська ГАЕС



Вже не перший рік Тернопільщину колотить від ініціативи уряду, в якого все в шоколаді, ощасливити область новою цацкою - ГЕС на Дністрі. Область широкого жесту не оцінила і чемно подякувала - в обласному парламенті свободівці вимагали накласти мораторій на будівництво ГЕС на Дністрі одразу, але за наполяганням самопомічівців відтягнули той мораторій на деякий час, створивши комісію. Тим не менше громада області через своїх представників чітко сказала, що ніякого будівництва на Дністрі бути не повинно. Власне так само заявили і облради сусідніх областей. Тим не менше, уряд цього року знайшов 155 млн грн на проектну документацію цієї ГЕС, що говорить як мінімум про бажання ці гроші "освоїти".Ну і в перспективі, можливо і буде на Дністрі замість риби, електрика...
Далі максимально спрощено і тезово.
Фактично ця поїздка була організована однією політичною силою, про що і дала реліз на офіційній сторінці. 
Прийнято на таких заходах роздавати які графічні матеріали, нічого на руки не отримали. Хоча сама зустріч організована дуже добре. Або традиційно " не подумали", або все таки зустріч для галочки, і що б ви не надумали, а буде як шоколадний король скаже.
Зате графічні матеріали підготовили екологи)
Про роботу ГАЕС розповіли толково, я б сказав навіть з любов'ю до свого дітища. Одна проблема, у нас планують ставити не ГАЕС, а ГЕС, а це таки дві великі різниці.
Де саме будуть ставити - наразі невідомо.
Мені не дуже зрозуміло навіщо будувати нову ГЕС вище за течією, якщо ще не до кінця збудована Новодністровська ГАЕС - логічніше було б завершити одну, а тоді починати іншу. Тим більше що вся "наша"ГЕС буде давати менше електроенергії ніж одна турбіна ГАЕС. 
В мене враження, що ГЕС швидше будується щоб унеможливити гідроудар по споруді Новодністровської ГАЕС, на випадок сильних злив у верхах Дністра, щоб вирішити проблему з намуленням русла річки ( якщо така є - один з працівників сказав що є, потім керівництво цю тезу спростувало), можливо інші технічні завдання. Питання виробництва електроенергії не основне.
Фактично стоїть питання, що важливіше, екологія, чи інвестиції. Треба визнати, що розмір інвестицій доволі значний. Можливо і є резон попри неї, виторгувати ще кілька мільонів гривень на розвиток туризму в області чи на обласні заповідники - відверто з обласного бюджету ми не в змозі витягнути більш-менш значної суми на ці потреби.
Робота для місцевих мешканців, хоча маю сумніви, що там будуть працювати лише місцеві, швидше за все кваліфікованих працівників привезуть.
Саме будівництво - буде задіяно кілька десятків одиниць важкої техніки, розраховувати, що вони не понищать навколишнє середовище не доводиться. 
Поки буде наповнюватись водосховище, та і після нього теж, зупинка течії і цвітіння води із усіма наслідками.
Водосховище затопить велику територію, разом із будинками.
Загалом маю більшу довіру до місцевих науковців ніж до тамтешніх порошенківців, нехй останні вже мені якось вибачають. 
Мушу визнати, що при всій своїй непривабливості, ця цукерка доволі апетитно виглядає, але наразі я схильний прислухатись до порад геніального Леся Подервянського, висловленого ним устами привида, про цукерку "Тузік"...Тут цитувати не буду з певних причин)
 Зате даю фото і відео з поїздки, може кому пригодиться...
Природа там таки красива




Розповідає Василь Субота

вся територія огороджена колючим дротом

будують...

на водосховищі

позаду мене моя тінь...в штатському)))

макет ГАЕС

Борис Гора в центрі уваги ЗМІ

Екскурсія і екскурсанти

Монтажний майданчик


Глибоченько



Петро Васько та Іван Ковалик - по очах видно - вірять! )

Петро Васько вірить усьому почутому)

Працівник ГАЕС уже вірить Борису Горі



Ведуть!


Розповідають








Нас страшно переконували...


І лагідно нас теж переконували

але ми сказали "НІ"!

І відео, для розуміння загальної атмосфери:























Немає коментарів:

Дописати коментар